De Zonnebloem bestaat 10 jaar

In 2007 streek Dick Gouman neer in Scherpenzeel met zijn boekwinkel De Zonnebloem. "Het was een grote stap om vanuit Ridderkerk hierheen te verhuizen met ons gezin van toen zeven kinderen om een boekwinkel te beginnen. Maar ik heb er geen dag spijt van gehad," aldus Gouman.

Gouman hield als klein kind al van boeken en werkte later bij een uitgeverij. Zijn werkgever destijds wist dat hij wel oren had naar een eigen boekwinkel. Toen de kans zich voordeed om in Scherpenzeel een boekwinkel over te nemen, was de keuze snel gemaakt. "We hoorden op vrijdag van de mogelijkheid, gingen zaterdag kijken en een week later was het rond."  Zijn aanbod varieert van romans tot kinderboeken en van christelijke literatuur tot educatieve spellen. Ook wenskaarten en muziekcd’s behoren tot het assortiment. Gouman bemant de winkel zelf en ook de inkoop is in zijn handen. "Inmiddels weet ik wat door onze klanten graag gelezen wordt. Zelf lees ik bijvoorbeeld niet graag oorlogsboeken en dan laat ik me adviseren door de uitgever."

Zijn ervaring is dat het informatie bieden en service de winkel bestaansrecht geven. "Men koopt uiteraard ook wel online maar de prijs voor een boek is vast, dus financieel is er geen verschil. En bij mij kan men bestellingen plaatsen en ik zorg dat het betreffende boek er zo snel mogelijk is. Ook het meedenken over geschikte boeken over een bepaald onderwerp vind ik leuk om te doen." Mensen die de winkel kennen, weten dat de Zonnebloem een breed assortiment aan theologische boeken heeft. Ook voor (kinder)bijbels en bijbelse dagboeken kan men bij de Zonnebloem terecht.

De naam van de winkel is ontstaan vanuit een gedicht dat Goumans vader zelf schreef. Hierin gaat het over een zonnebloem die pas na zijn dood vrucht draagt in de vorm van zijn pitten. "Zo is het met een boek ook. Wanneer de schrijver het boek af heeft, dan pas gaat het boek zijn werk doen." De vrouw van Gouman kwam met het idee om de winkel zo te noemen. "Het mooie is dat onze naam wel opvalt tussen andere boekwinkels met meer boekgerelateerde namen," lacht Gouman.

Het gezin van Dick en Annette Gouman is dol op lezen. "Men verbaast zich weleens dat onze kinderen graag lezen. Wij zijn er blij mee, dit deden ze ook al voor we de winkel hadden. Je merkt in de winkel dat kinderen vanaf ongeveer elf jaar minder gaan lezen en meer met digitale apparaten bezig zijn."

Prijswinnaars jubileumacties

Het 10 jarig bestaan van Boekhandel de Zonnebloem in Scherpenzeel is in oktober gevierd met leuke aanbiedingen en korting-acties voor de klanten, die er tenslotte voor hebben gezorgd dat dit jubileum kon gevierd worden.
Kinderen konden een kleurplaat inleveren, en voor de volwassenen was er kans op een taart.

Er zijn door de kinderen enkele honderden kleurplaten(kunstwerken) ingeleverd, en het was heel moeilijk om daar tussen te kiezen. Iedereen heeft tenslotte zijn of haar best gedaan, en daarom zijn er per leeftijdscategorie met de ogen dicht winnaars getrokken. Op de foto de kinderen met de gewonnen prijzen, - een leuk spel en een boekenbon van 25 euro -

Uit de doos met ingevulde bonnen werd één gelukkige getrokken, die haar gezin een lekker stuk (zonnebloem)-taart bij de koffie kon serveren.!

De vorige actie ging over Gibson legpuzzels

 

 

Techniek en beheer: Verrips Digitale Diensten